Utbildning

Kiropraktorn har en hög yrkesspecialisering inom allmän hälsa och sjukdom, är specialist på problem i nervsystem, muskler, leder och skelett och samspelet däremellan (rörelseapparaten) och har därtill mycket goda röntgenkunskaper.

Akademiskt utbildade kiropraktorer DC, (Doctor of Chiropractic) är utbildade utomlands med fem års universitetsstudier på samma nivå som läkare, tandläkare och andra specialistkompetenser inom vården. Det krävs även ett års praktiktjänstgöring och integrering inom svensk hälso- och sjukvård innan man kan ansöka om legitimation. En kiropraktor med denna bakgrund är grundligt utbildad i allmänmedicinsk diagnostik, detta är mycket viktigt eftersom vissa invärtes sjukdomar kan ge symptom som ryggsmärtor, nacksmärtor, huvudvärk.

I Sverige organiseras de akademiskt utbildade kiropraktorerna i Legitimerade Kiropraktorers Riksorganisation (LKR) som jobbar för att standarden hålls internationellt hög inom yrket. Den svenska kiropraktorutbildningen håller varken internationell eller svensk akademisk standard, därför kan vi inte rekommendera den. De som fullföljt den svenska utbildningen är också legitimerade av socialstyrelsen.

Några exempel på akademiskt godkända och internationellt accepterade utbildningar är:

Sherman College of Chiropractic (USA) 

Life University (USA)

Barcelona College of Chiropractic (Spanien)

New Zealand College of Chiropractic (Nya Zeeland) 

Anglo European College of Chiropractic (England)

Syddansk Unversitet (Danmark) 

Är du intresserad eller känner du någon som är intresserad av att bli kiropraktor kontakta oss gärna så berättar vi mer.